علائم بیماری سوختگی آلترناریایی کلزا توسط سه گونه قارچ آلترناریا ایجاد می شود. عامل بیماری در مناطق معتدل روی بذر آلوده یا بقایای گیاهان آلوده زنده می ماند، اما انتقال بیماری از یک فصل به فصل بعد در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری به طریق مزبور اتفاق نمی افتد، زیرا در این مناطق در کل فصول سال مزارع زیر کشت بوده و سایر میزبان ها بیمارگر، آلودگی را از فصلی به فصل دیگر منتقل می کنند. آلودگی اولیه توسط اسپورهایی صورت می گیرد که روی بقایای محصول سال قبل یا علف های هرز زمستان گذران تولید شده و توسط باد منتشر می شوند. در مناطق معتدل معمولا بذور آلوده منبع آلودگی اولیه هستند. اسپورهای بیماری بلایت آلترناریایی می توانند به صورت مستقیم یا از طریق روزنه ها به داخل گیاه نفوذ کنند. 3 تا 4 روز بعد از رخنه، در محل آلودگی لکه ای ظاهر می شود و به دنبال آن اسپورهای جدید عامل بیماری تشکیل شده و توسط باد منتشر می شوند و باعث ایجاد آلودگی های ثانویه می شوند.
استفاده از قارچ Nectria inventa در کنترل بیماری لکه برگی آلترناریایی موثر بوده است. همچنین پاشیدن سوسپانسیون اسپور Streptomyces rochei یا مواد مترشحه از آن روی کلزا شدت بیماری بطور قابل توجهی می کاهد.
کنترل تلفیقی با رویکرد پیشگیرانه به همراه کنترل بیولوژیک را همیشه در نظر داشته باشید. این بیماری بذرزاد است از این رو، ضدعفونی بذر با قارچکش کربوکسین تیرام 75% به میزان 2.5 گرم در هر کیلو بذر و همچنین محلول پاشی با قارچکش های برگی همچون مانکوزب 80% به میزان دو در هزار و یا تبوکونازول 25% به میزان یک در هزار در زمانی که 95 درصد گلها باز شده اند، برای مدیریت اقتصادی این بیماری توصیه می شود.
عامل ایجاد بیماری قارچ می باشد. عامل بیماری پس از برداشت محصول، روی بقایای کلزا و گیاهان خانواده کلم به حالت انگلی ادامه می دهد. در آب وهوای مرطوب و معتدل روی بقایای گیاهی آلوده، اندام باردهی تشکیل می دهد که منبع اصلی آلودگی اولیه به حساب می آید. عامل بیماری همچنین در بذر آلوده زنده می ماند. این بیماری از طریق باد و باران منتشر شده و می تواند بوته های اطراف مزارع را تا فاصله 5 کیلومتری از منبع اصلی آلوده سازد. اسپورهای این قارچ از طریق روزنه ها و زخم های موجود وارد گیاه می شوند.
غرقاب کردن مزرعه به مدت 10 روز در از بین بردن منبع آلودگی بسیار موثر است.
کنترل تلفیقی با رویکرد پیشگیرانه به همراه کنترل بیولوژیک را همیشه در نظر داشته باشید. برای کنترل شیمیایی بیماری، استفاده از قارچکش کربوکسین تیرام 75% به میزان 5/2 گرم در هر کیلوگرم بذر و یا قارچکش ایپرودین+ کاربندازیم 5/52% به میزان 5/1 گرم در هر کیلوگرم بذر توصیه می شود. محلول پاشی مزارع آلوده در مرحله قبل از 2 تا 6 برگی با قارچکش تبوکونازول 25 % به میزان یک در هزار یا قارچکش پروپیکونازول 25% به میزان یک در هزار توصیه شده است. در صورت شدت بالای آلودگی، می توان مزرعه را در مرحله پایان گلدهی و مرحله خورجین دهی در دو نوبت با قارچکش های تبوکونازول 25% به میزان یک در هزار و یا با قارچکش کاربندازیم 60 تا 50% به میزان یک در هزار سمپاشی کرد.
عامل بیماری سفیدک کرکی یا داخلی کلزا قارچ می باشد. عامل بیماری هم خاکزاد و هم بذرزاد بوده و می تواند در خاک به مدت طولانی زنده بماند. همچنین این قارچ می تواند در بافت های آلوده کلزا و نیز سایر میزبان ها پایدار بماند. آلودگی اولیه معمولا توسط اسپورهای خاکزاد صوررت می گیرد که این اسپورها جوانه زده و مستقیما به گیاهچه رخنه می کنند. در اثر آلودگی اولیه در گیاهچه، کنیدی های قارچ روی اولین برگ ها ظاهر می شود که به عنوان منبع آلودگی ثانوی عمل می کنند. شرایط مساعد برای این بیماری دمای پایین، هوای مرطوب و شدت نور کم می باشد.
قارچکش های آلی و پیشگیری کننده برای جلوگیری از آلودگی گیاهان شامل قارچکش های مسی مانند ترکیب بردو برای کنترل این بیماری موثرشناخته شده است.
کنترل تلفیقی با رویکرد پیشگیرانه به همراه کنترل بیولوژیک را همیشه در نظر داشته باشید. برای کنترل این بیماری بایستی بذرها را با قارچکش ضدعفونی نمود. برای این منظور 2 میلی لیتر از قارچکش دیفنوکونازول 3% را با 5/1 گرم قارچکش متالاکسیل+ مانکوزب 72% با هم مخلوط کنید که می توان با آن یک کیلو بذر را ضدعفونی کرد و از بروز بیماری تا مرحله دو برگی گیاهچه کلزا جلوگیری کرد. ترکیب این دو قارچکش به طور هم زمان از آلودگی به بیماری ساق سیاه نیز جلوگیری می کند.
اقدامات لازم جهت پیشگیری از بیماری
بیماری لکه برگی روشن کلزا به وسیله قارچ ایجاد می شود و از طریق بقایای گیاهی آلوده و علف های هرز می تواند بقا خود را حفظ کند. این بیماری از طریق بذور آلوده و باد و باران می تواند گسترش یابد.1 شرایط مرطوب و هوای خنک شرایط مساعدی را برای گسترش بیماری ایجاد می کند. گیاهان آلوده در پاییز ممکن است در تمام فصل زمستان یا حتی تا بهار بعدی بدون علائم باقی بمانند.
تا کنون روش کنترلی بیولوژیک برای این بیماری گزارش نشده است.
کنترل تلفیقی با رویکرد پیشگیرانه به همراه کنترل بیولوژیک را همیشه در نظر داشته باشید.
شرکت فرآور کوددهگلان