نکات مورد توجه در کاشت

تره

تره گیاهی سه ساله و مقاوم به سرما بوده که در ابتدا برگ های بسیار ظریف و ترد و بعد از چند بار چیدن برگ های آن پهن و ضخیم می شوند. تره از جمله گیاهان حساس به تنش خشکی است و برای رشد نیاز به آب فراوان دارد. این گیاه در طی دوره های خشک و بدون باران باید مرطوب نگه داشته شود. اضافه کردن کود مرغی فرآوری شده باعث رشد بهتر سبزی می شود. خاک های رسی شنی برای کاشت بذر تره بسیار مناسب هستند. بهترین فصل کاشت آن فصل بهار و پاییز است. گرمای زیاد باعث از بین رفتن تره می شود.

 

تربچه

تربچه یکی از سبزی های غده ای می باشد، در ریشه و برگ های تربچه ویتامین و مواد معدنی زیادی همچون آهن، ویتامین C، پتاسیم، اسید فولیک و مس وجود دارد. اگر برداشت آن به موقع انجام نشود باعث پوک شدن غده می شود. همچنین هر عاملی مانند دمای بالا و تغذیه زیاد که باعث افزایش رشد سلول های غده گردد منجر به افزایش فضای بین سلولی و پوک شدن غده می شود. برای بدست آوردن تربچه با کیفیت، حذف کردن علف های هرز و آبیاری خوب و دقیق لازم می باشد. خاک حاصلخیز با زهکشی خوب و بافت متوسط برای رشد بهتر آن مطلوب می باشد. عملکرد تربچه در خاک های سنگین به شرط وجود زهکشی خوب نیز مطلوب می باشد. تربچه محصول فصل سرد هستند که در مناطق معتدل و سرد باید در بهار تا پاییز و در نواحی گرمسیری از پاییز تا بهار در طول زمستان کاشته شوند.

 

بامیه

بامیه به مقادیر متوسطی آب نیاز دارد که ترجیحا باید از طریق آبیاری قطره ای در فواصل زمانی معینی داده شود. زمینی که بامیه در آن کشت می شود باید به خوبی شخم زده شود و کود مرغی  به خاک اضافه شده، همچنین مدیریت علف های هرز برای کشت بامیه بسیار مهم است به دلیل اینکه دوره برداشت طولانی دارد که می تواند تحت تاثیر رشد علف های هرز باشد. بامیه را می توان در طیف وسیعی از خاک ها کشت کرد. در خاک های لومی شنی و با زهکشی خوب و غنی از مواد آلی بهترین رشد را دارد. همچنین تا زمانی که زهکشی مناسبی وجود داشته باشد، می تواند عملکرد خوبی در خاک های سنگین داشته باشد. خاک های قلیایی، شور و خاک هایی با زهکشی ضعیف برای این محصول مناسب نیستند. بامیه یکی از سبزی های مقاوم در برابر گرما و خشکی در جهان است. بامیه پس از استقرار می تواند در شرایط خشکسالی شدید زنده بماند.

 

بادمجان

بادمجان باید روی قیم ها هدایت شود تا امکان رشد در حالت ایستاده فراهم شود. برگ های مرده باید حذف شوند و وجین علف های هرز مهم است زیرا محصول به مقدار کافی عناصر غذایی نیاز دارد. برداشت میوه تقریبا 110 تا 170 روز پس از کاشت انجام می شود. بادمجان به خاکی غنی و متخلخل نیاز دارد که زهکشی خوبی داشته باشد اما خشک نباشد. خاک باید فقط کمی اسیدی باشد. بادمجان در آب و هوای گرم تا معتدل رشد می کند. اگر هوا برای کشت سرد باشد، ممکن است لازم باشد که رشد در گلخانه شروع شود تا زمانی که خاک به اندازه کافی برای نشا گرم شود. در آب و هوای سرد، محصول به صورت فصلی کشت می شود، در حالی که آب وهوای گرم امکان رشد چند ساله را می کند.

 

اسفناج

اسفناج یکی از سبزیجات برگی است که به سبب ارزش غذایی فراوانی که دارد در تمام نقاط دنیا کشت می گردد. توصیه می شود که قبل از کاشت اسفناج، به مزرعه کود دامی پوسیده داده شود. اسفناج ریشه های عمیق ندارد و بیشتر ریشه ها در سطح قرار دارند. بنابراین، آبیاری سطحی با تکرار بیشتر و کوتاه کردن فاصله بین آبیاری ها برای تولید مفیدتر است. اسفناج در دامنه وسیعی از خاک ها رشد می کند. بهترین خاک ها، خاک های لومی شنی یا خاک های آبرفتی با زهکشی خوب است. این گیاه به خاک های اسیدی بسیار حساس است، خاک های خیلی سبک و خیلی سنگین برای رشد گیاه مناسب نیستند. به دلیل مقاومت اسفناج در برابر شوری و قلیاییت خاک مناسب کاشت در مناطق با آب و خاک شور می باشد. بطور کلی اسفناج به تابش شدید آفتاب، دمای متوسط و هوای مرطوب بهترین پاسخ را می دهد.

 

ریحان

برای کاشتن ریحان باید از بذرهای با کیفیت بالا استفاده شود. پس از اولین برداشت محصول ممکن است میزان نیتروژن خاک کاهش یابد. به همین دلیل پس از اولین یا دومین برداشت بهتر است از کودهای ازته استفاده کرد. برداشت زمانی شروع می شود که گیاه دارای 6 تا 8 برگ حقیقی باشد. همچنین برداشت طوری صورت گیرد که 2 تا 4 برگ روی گیاه باقی بماند. خاک مناسب برای کاشت ریحان، خاک شنی سبک تا ماسه ای لومی با زهکشی خوب می باشد. ریحان تنش ناشی از خشکی و کم آبی را نمی تواند تحمل نماید. این گیاه به سرما و یخبندان خیلی حساس بوده و به همین دلیل در مناطق سردسیر بعد از برطرف شدن خطر یخبندان کشت می شود. در چنین مناطقی می توان آن را در گلخانه کشت نمود. ریحان جهت حداکثر رشد و کیفیت نیاز به هوای گرم و آفتابی کامل دارد.