جذب کود از طریق محلول پاشی برگی
محلول پاشی روشی تکمیلی برای کاهش مصرف کود و جذب آن از طریق برگ میباشد. بعضی از گیاهان آبزی و جلبکها كلیه مواد غذایی مورد نیاز را از طریق سطح برگها جذب مینمایند. یكی از راههای تغذیه گیاه، ارگانهای بالای خاک نظیر برگها هستند. این عمل بیشتر زمانی که گیاه نیاز فوری به عنصر خاصی داشته و نیز در اوایل بهار که جذب عناصر از خاک به دلیل فعالیت پایین ریشهها کم است، به کار میرود. همچنین در مواردی که شرایط خاک برای جذب عناصر مناسب نیست (pH بیش از حد بالا یا پایین، رطوبت بیش از حد بالا یا پایین، کمبود تهویه و...) به کار میرود. روشی نسبتاً آسان بوده و زود بازده میباشد. بعضی از گیاهانی که در خشکی میرویند مواد غذایی را از دو محیط جذب مینمایند، بعضی از مواد غذایی از طریق ریشه و بعضی از گازها نظیرCO2، O2،SO2 و فتوسنتز از طریق برگ انجام میشود. کوددهی برگی (یا تغذیه برگی) شامل بکار بردن (طریقه محلول پاشی ) مواد مغذی در سطح برگ و ساقه و جذب آنها از این قسمتها میباشد. به دلیل استفاده از این روش در سیستمهای معمول کشاورزی و هم در سیستمهای جدید، میتوان آن را یک روش پایدار متداول در افزایش مواد مغذی محصول دانست.
کاربرد تکنولوژیهای جدید در کوددهی برگی : دو تکنولوژی جدید برای کوددهی برگی معرفی شده است. اولین روش محلول پاشی الکترواستاتیک است که ذرات اسپری شده را باردار کرده و باعث میشود آنها بسهولت روی برگ بچسبند. روش دوم که بنام sonic bloom شناخته شده از امواج صوتی برای افزایش جذب مواد مغذی استفاده میکند.
فرمولاسیون محلول پاشی برگی: متاسفانه اغلب کود دهی برگی بدون داشتن هدف روشنی انجام میشود برخی از تولیدکنندگان بوسیله بازاریابها متقاعد میشوند که محلول پاشی یک ترکیب ویژه برای محصولشان مفید خواهد بود. تغذیه برگی نیاز دارد که به عنوان یک روش اتفاقی تلقی نشود. راههای متعددی برای تعیین نیاز به کوددهی ، مفید بودن آن و موادی که باید بکار برده شود وجود دارد. دامنه این روشها از رویکردهای تجزیه ای متداول تا برخی که به وسیله روشهای غیر علمی توجیه میشوند، گسترده است. برخی رویکردها که برای کشاورزان مفید است در اینجا بحث میشود .
تاریخچه کمبودها یا علایم : در مناطقی که تولید محصول به طور متناوب انجام میشود و نیز در جاییکه اثرات متقابل خاک و برخی محصولات مطالعه شده، کمبود برخی مواد مغذی قابل پیش بینی است. جایی که این کمبودها باعث بلوکه شدن مواد مغذی و میکرو المانها میشوند کوددهی برگی اغلب وسیله ای مفید برای اصلاح کمبودها به شمار میرود. به طور مثال تغذیه برگی به طور روتین در برخی مناطق برای مدیریت کمبود روی در گردو استفاده میشود. همچنین محلول پاشی کلسیم اغلب برای جلوگیری از پوسیدگی انتهای گل گوجه فرنگی توصیه میشود. تصمیم برای محلول پاشی در چنین مواردی اساسا به استناد آزمایشات قبلی میباشد و اغلب با اطلاعات آزمایش خاک یا مشاهده علایم مزرعه ای تقویت میشود.
آزمایش بافت گیاهی: آزمایش مواد مغذی برگ قابل اعتمادتر از علایم گیاهی یا آزمایش خاک برای اثبات وجود کمبودها است. به هرحال می توان با همه یا بدون همه آنها کار کرد. در مزارع وسیع محصولات باغبانی با ارزش زیاد، مثل گردو های تجاری و گوجه فرنگی انجام آزمایش بافت یک امر معمول است. شاید این متداول ترین وسیله پذیرفته شده برای تشخیص کمبود مواد مغذی باشد. مناسب بودن تغذیه برگی به عنوان یک روش اصلاحی معمولا به نوع ماده مغذی دارای کمبود بستگی دارد. به عنوان مثال در کمبودهای میکرو المانها محلول پاشی برگی بیشتر استفاده میشود تا زمانی که ما کمبود موادی مثل نیتروژن، فسفات، یا پتاس را داریم. بیشتر آزمایشگاه های تجزیه خاک آزمایشات برگی را توصیه میکنند. به طور نمونه دانشگاه آرکانزاس یک برنامه ویژه در تجزیه برگی ذغال اخته دارد که یک محصول با ارزش در منطقه بشمار میرود. باید بدانیم که یک آنالیز دقیق برگی بستگی به یک نمونه برداری خوب دارد. رفرکتومتر (دستگاه انکسار سنج): وسیله ای که برخی تولیدکنندگان آن را در تغذیه برگی مفید یافته اند دستگاه رفرکتومتر است. رفرکتومتر دستگاهی با قیمت کم و قابل حمل است که مواد جامد محلول در شیره گیاهی را (عموما قندها را) بوسیله اندازه گیری میزان شکست نور تابیده شده به محلول اندازه گیری میکند. درصد بالای مواد جامد موجود، موجب تغذیه بهتر گیاه میشود. شواهد جدید توضیح دهنده بسیاری از مسایل درباره وجود ارتباط بین تغذیه برگی با بریکس بالا و مقاومت در برابر آفات است. روش استفاده از رفرکتومتر در تغذیه برگی نسبتا ساده است. ابتدای کار با عصاره گیری از یک یا چند نمونه از محصول شروع میشود این کار با له کردن یا فشردن برگها یا ساقه نمونه با یک وسیله مثل سیر خرد کن یا وسایل مشابه دیگر انجام میشود. عصاره تهیه شده را در رفرکتومتر برای انجام اندازه گیری و ثبت نتیجه قرار دهید. سپس از یک وسیله اسپری کننده برای مرطوب کردن یک نمونه کوچک از برگ محلول پاشی شده استفاده کنید بعد از مدت کوتاهی شیره آن را خارج و توسط دستگاه اندازه گیری کنید. اگر بریکس آن افزایش یافته باشد تغذیه برگی به وسیله این مخلوط قابل توصیه است. با آزمایش چند نمونه از مخلوطهای موجود شما میتوانید بهترین ترکیب برای محلول پاشی را مشخص کنید. البته یک نمونه شامل آب خالص نیز به عنوان شاهد باید در همان زمان برای کاهش تاثیر هر گونه تغییرات به دلایلی غیر از کوددهی داشته باشید. استفاده از رفرکتومتر در میان طرفداران تیوری REAMS BIOLOGICAL IONIZATION به اندازه افراد معتقد به سیستمهای جایگزین جدید در کشاورزی عمومیت دارد. در هر حال این روش با وجودی که هنوز به اندازه کافی تحقیق نشده به طور گسترده پذیرفته شده است.